Chris Belloni

Documentaires met maatschappelijke relevantie.

Volg Chris in Noord-Afrika: Algerije

Het is tegen half twaalf ’s avonds als ik eindelijk aankom in Rabat. Na een korte transfer op Casablanca en een vlucht met een propellervliegtuigje, arriveren Raoul (beleidsadviseur van de gemeente Amsterdam) en ik in de hoofdstad van Marokko. We spoeden ons naar hotel Le Diwan waar Rayan op ons wacht. Hij is één van de hoofdrolspelers uit de film I am gay and Muslim.

Raoul bereid Rayan voor op zijn komst naar Amsterdam en vertelt hem wat de mogelijke gevoeligheden zijn als de Marokkaanse man in augustus naar Amsterdam komt om mee te varen met de Marokkaanse boot op gay pride. Na een korte nacht nemen we in de vroege ochten een taxi naar Casablanca en aansluitend vliegen we naar Algiers, de hoofdstad van Algerije.

We worden opgehaald en direct naar Frans Bijvoet gebracht, de Nederlandse ambassadeur in Algerije. Hij vertelt ons over zijn tijd in Algerije en over de situatie van de LHBT-beweging aldaar. Die is niet goed. Organisaties bestaan wel, maar opereren vooral ondergronds en er zijn geen plekken waar homo’s elkaar kunnen ontmoeten.

De volgende avond vindt de filmvertoning plaats. Schuchter betreden de eerste mensen de ruimte, maar na de film ontspint een heftig nagesprek. Lokale LHBT-bewegingen en activisten gaan met elkaar in gesprek en vragen Rayan het hemd van zijn lijf. Vanwege de politieke spanningen is er vrij weinig uitwisseling tussen Marokkanen en Algerijnen, maar vanavond worden de banden stevig aangehaald. M’hamed en Mina nemen ons mee naar een bar waar we tot de vroege ochtend discussiëren. Ook in Algiers blijken homo’s elkaar dus gewoon te kunnen ontmoeten.

Chris Belloni

Chris Belloni in Algerije

Leave a Reply