Chris Belloni

Documentaires met maatschappelijke relevantie.

I am gay and Muslim in Noord-Afrika

Op 17 mei is het International Day Against Homophobia (IDAHO). Op deze dag wordt er wereldwijd aandacht besteed aan homofobie. Nederlandse ambassades organiseren overal ter wereld activiteiten om onze visie op homoseksualiteit uit te dragen door het zichtbaar en bespreekbaar te maken. Vaak gebeurt dit achter de schermen, soms ook openlijk.

Veel landen zitten niet te wachten op de open manier waarmee wij – en onze ambassades – in Nederland naar seksuele diversiteit kijken. Zo werd Ron Strikker, de Nederlandse ambassadeur in Marokko, vorig jaar op het matje geroepen bij het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken om zich te verantwoorden. Wat had de Nederlandse ambassade dan gedaan? Het organiseerde een foto-expositie over seksuele diversiteit.

Ook dit jaar kreeg ik van verschillende ambassades het verzoek mijn film I am gay and Muslim te vertonen. Ik heb gekozen voor Marokko, Algerije en Tunesië. Samen met Rayan, de hoofdrolspeler uit mijn film, zal ik in mei Rabat, Algiers en Tunis bezoeken. Daar gaan we de lokale homobewegingen ontmoeten. Best spannend, maar ik kijk er vooral naar uit!

Chris Belloni

Leave a Reply