Chris Belloni

Documentaires met maatschappelijke relevantie.

Volg de avonturen van Ilias in .LINDA

Ilias Zian schrijft om de week een blog voor de website van .LINDA. Volg de avonturen van Ilias in de maanden naar de gay pride waarin de Marokkaanse boot mee gaat varen. Lees hier zijn eerste column.


Het is 2012. Mijn relatie gaat uit, na drie jaar samen is het over. Ik had enorm liefdesverdriet, maar er begon voor mij ook een nieuw avontuur. Ik had altijd het gevoel dat ik mannen interessant vond. Maar ja, het kon niet. De traditie en het geloof speelden een rol en ik wist niet hoe mijn omgeving hierop zou reageren. Ik had een zeer stereotype beeld van homo’s en kon me daar niet mee identificeren. Geer en Goor zijn geweldig, maar daar herkende ik me niet in.

Kom je ook
Aangezien ik in de culturele sector werk, ontmoette ik steeds meer homo’s die ‘gewoon’ waren, maar alsnog was het voor mij ondenkbaar. Tijdens het symposium van ‘Kom je ook?’ over crowdfunding in de culturele sector, zag ik een jongen waar ik oogcontact mee had. Niet veel later ontving ik een bericht van hem op Facebook. Hij wilde afspreken in Marokko waar we beiden toevallig waren.

Homo, Marokkaan en moslim
Terug in Nederland maakten we een afspraak bij het Arabische homocafé ‘Habibi Ana’. Chris vertelde me over het project waar hij mee bezig was; de documentaire I am gay and Muslim. Tijdens deze avond liet hij mij een aantal scènes zien, van Marokkaanse jongens die op zoek waren naar hun culturele en religieuze identiteit, in een land waar het praktiseren van homoseksualiteit verboden is bij wet. De documentaire was voor mij een eye opener: ik kon me eindelijk identificeren met jongens die met dezelfde dilemma’s zaten. Hoe kan je homoseksueel, Marokkaan én moslim zijn?

Acceptatie
Mijn acceptatieproces volgde en ging best snel. Ik wilde wat betekenen voor de homogemeenschap, en ging daarom met de film I am gay and Muslim de scholen in om voorlichting te geven. Soms krijg ik achteraf mails van jongeren die zich herkennen in mijn verhaal. Het geeft me veel voldoening om een rolmodel te zijn voor jonge mensen zoals ik zelf.

Marokkaanse boot
Chris en ik gaan het gesprek aan met jongeren, en merken progressie. Ik verwacht nu nog geen algehele acceptatie maar vind het bespreekbaar maken van homoseksualiteit binnen de Marokkaans Nederlandse gemeenschap belangrijk. De Marokkaanse Gay Pride boot is een middel om in de huiskamers van mensen door te dringen. Ik wil dat het taboe zo wordt opengebroken. Ik laat met de Marokkaanse boot zien dat je trots kan zijn op je meervoudige identiteit, afkomst en geaardheid.

Over twee weken een nieuwe blog over Ilias’ avonturen in Marokko.

Leave a Reply